老屋改造現代宅 輕古典浪漫主視覺

撰文者-DECO TV編輯部

資料暨圖片提供-十里空間室內裝修有限公司

抑揚 Modulation

本案室內面積約140餘平方米,為有齡單層住宅改造,由於原格局明顯不符現任使用者需求,設計團隊接手的第一步,就是從拆除全數舊裝潢;重新配置全戶隔間、動線開始。

The indoor area of this project is more than 140sqm; it is a renovation of an old single-layered residence. Since the original layout was evidently incompatible with the needs of the current user, therefore, the first step taken by the design team was to remove all old interior decorations, starting with re-arranging the partitioning and circulation.

抑揚 Modulation|十里設計
抑揚 Modulation|十里設計 (Kyle Yu)

綜觀規劃後公領域展現的絕佳流動性與開放感,設計焦點有三:首先是確保客廳合宜縱深前提下,分割長沙發後方的矩狀區域成為男孩房,並以大面白色格子玻璃門,搭配房內電動遮光簾形式取代實牆隔間,使活化空間實用效益、視覺通透感與唯美端景效果三者兼顧。第二點是保留前陽台景深與自然光路徑,不被封閉房間阻隔私佔,而是以多用途開放休憩區設定融入公共空間。其三則是在玄關側與客廳主牆位置,大膽採用事先強化承重的上掛式量體,以替換制式牆線和區隔空間屬性的屏風機能,一方面讓木地板人字拼線條得以最大面積伸展,創造低視角流動趣味,一方面也讓各單元場域分明的同時,仍能保有彼此的黏著度。

Taking into consideration the brilliant circulation and the sense of openness demonstrated by the public space after the planning, there are three main focuses to the design: the first part is with the pre-requisite of ensuring the adequate depth of the lounge, the rectangular space behind the long sofa is segmented to become the boy’s room, while large white checkered glass doors with electric curtain inside the room have replaced the physical wall separation, thereby accomplishing the three points of activating the actual efficacy of space, attaining visual openness and the beautiful end view effects. The second part is keeping the depth of field and the path for natural lighting for the front balcony, ensuring it is not blocked by the closed room, but rather blends into the public space via the setting of the multifunctional open recreational zone. The third part is boldly adopting pre-reinforced suspension building masses by the foyer side and at the position of the television wall, thereby replacing the standard wall lines and the screen function which separates spaces, allowing the wooden Herringbone flooring with optimized area extension to create an interesting sense of flowing at low angle of views, while also allowing each distinctively separate venue to maintain a mutual connection with each other.

抑揚 Modulation|十里設計
抑揚 Modulation|十里設計 (Kyle Yu)
抑揚 Modulation|十里設計
抑揚 Modulation|十里設計 (Kyle Yu)

此外,有鑒於屋主風格喜好與大量收納需求,在廚房一角、餐廳端景牆至廊道沿線、獨立房間等處,均內建強大儲物機能,特別是餐廳至廊間的連續面,取白色打底的輕古典立體方格造型,其間巧妙整合多扇房門、櫃門,以型塑清雅浪漫主視覺。主臥室延續輕古典語彙,另於床頭處選用寶石藍大膽撞色。主浴洗手檯複層背光的C型構圖亦屬前衛,豐饒儀式性附加人性化機能,抑揚之際收放有度,體現重質感生活態度。

Moreover, given the house owner’s style preference and the demand for large storage, these functions are integrated at places including the kitchen corner, the end wall to the dining room, along the corridor, as well as the independent rooms, particularly the continuous surfaces from the dining room to the corridor, where the white foundation with light classical cubic styled forms are adopted, which ingeniously integrated the various room doors and cabinet doors to sculpt the refreshingly romantic main view. The master’s bedroom continues with the light classical vocabulary while choosing to use the bold contrasting color of sapphire blue for the head of the bed. The backlight to the C-shaped mirror by the sink in the main bathroom is also of avant-garde style, enriching the added human-oriented functions, providing perfection amongst the rise and fall, fulfilling the living attitude that emphasizes quality.

抑揚 Modulation|十里設計
抑揚 Modulation|十里設計 (Kyle Yu)
抑揚 Modulation|十里設計
抑揚 Modulation|十里設計 (Kyle Yu)
抑揚 Modulation|十里設計
抑揚 Modulation|十里設計 (Kyle Yu)
抑揚 Modulation|十里設計
抑揚 Modulation|十里設計 (Kyle Yu)